Belorusko-srpski biznis forum, bio je centralni deo privredno-kulturne manifestacije „Dani Beograda u Minsku” od 28. do 30. juna, na kome je poručeno da su vrata srpske prestonice uvek otvorena investitorima iz Belorusije.

Forumu su prisustvovali privrednici dve zemlje, a organizovale su ga privredne komore Beograda i Minska.

U okviru ovog događaja beloruski poslovni krugovi i stanovnici Minska bili su u prilici da se upoznaju s privrednim i kulturnim potencijalom glavnog grada Srbije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali  je tom prilikom podsetio da su dva grada još sredinom 2014. godine potpisala Sporazum o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehnološkoj i kulturnoj saradnji, a da je prilikom posete delegacije Grada Beograda Minsku u septembru prošle godine odlučeno da se saradnja intenzivira i organizuje manifestacija koja ima svoj privredni i kulturni deo.

Srbija je za Belorusiju ključni partner na Balkanu, a snažan impuls saradnji u svim oblastima daju redovni sastanci na najvišem nivou.

Siniša Mali je ocenio da je važno postavljanje dobrog institucionalnog okvira, pokretanje saradnje između turističkih organizacija, kao i pokretanje investicionih projekata u oblasti turizma.

Za srpski biznis ulazak na tržište Belorusije faktički znači ulazak na tržište zemalja Evroazijske ekonomske unije koju čine pet zemalja sa stanovništvom oko 180 miliona ljudi.

IMG_9567