Prestižno priznanje “Top energy” za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Jugoistočnoj Evropi dodeljeno je danas kompaniji BK Dana Holding na XI Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama “Čista energija-šansa za sve” u Novom Sadu.

Godišnje priznanje koje se dodeljuje za projektnu izuzetnost, inventivnost, inovativnost i poslovnu hrabrost, radi isticanja primera koje treba slediti u oblasti energetike zameniku predsednika BK Grupe (Dana Holding) za međunarodne odnose Simonu D. Kariću uručio je ministar rudarstva i energtike Aleksandar Antić i dr Tihomir Simić, predsedavajući i organizator foruma.

“Kompleks Dana Mall obuhvata biznis centar, tržni centar i stambene zgrade površine 200 hiljada kvadratnih metara i deo je kompleksa “Svetionik Minska” površine milion kvadratnih metara. Na našem tržnom centru “Dana Mall” uspeli smo da primenimo efikasno korišćenje električne energije i nastavljamo dalje sa korišćenjem tehnologije “pametnog” upravljanja energijom na sledećim projektima”, rekao je Simom D. Karić koji je u ime BK Grupe i Bogoljuba Karića zahvalio na ovom priznanju.

Prema njegovim rečima pored kompleksa “Svetionik Minska” BK kompanija u Minsku gradi i druge objekte, čiji ukupan obim iznosi 4,5 miliona kvadratnih metara.

“Jedan od ovih projekata je i najveći u Evropi mnogofunkcionalni kompleks “Minsk World” od tri miliona kvadratnih metara, koji je od nacionalnog značaja za Belorusiju, ne samo zbog svoje arhitekture i konceptualne atrakcije, već i zbog Međunarodnog Finansijskog Centra koji je predviđen u srcu ovog kompleksa i koji će privući mnogobrojne biznismene. Kompleks je projektovan po uzoru na Dubai, Singapur, Hong Kong”, rekao je Karić na XI Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama, predstavljajući prisutnima projekat “Svetionik Minska” u okviru kojeg se nalazi “Dana Mall”.

Prema proceni “Colliers International” vrednost realizovanih projekata iznosi 27 milijardi evra, dok obim realizovanih projekata iznosi šest miliona kvadratnih metara.

“Pola veka nakon osnivanja kompanije, do današnjeg dana, naš institut, univerzitet, naučnici i zaposleni, čine sve da se najsavremenije svetske tehnologije primenjuju na projektima koje realizuje BK Grupa. Naša glavna misija je stvaranje udobnih i unikatnih uslova za život savremene tehnologije”, rekao je Karić.

Osim prezentacije “Svetionik Minska” i TC “Dana Mall” prisutni na forumu mogli su da pogledaju i kratak film o građevinskom mega projektu BK kompanje “Tesla gradu” koji će se prostirati na dva miliona metara kvadratnih.

Godišnje priznanje Top energy za posebna dostignuća u oblasti energetike dodeljena su i kompanijama MK Fintel Wind i Comet Consulting Group d.o.o.

Ministar energetike i rudarstva Aleknsandar Antić rekao je otvarajući Forum da mu je drago što je Forum godinama postao najuticajniji energetski skup u jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima promocija novih energetskih vrednosti, obnovljive energije, energetske efikasnosti od kapitalnog je značaja za Srbiju i generacije koje dolaze. Važno je, kaže ministar, i da razbijemo predrasude i objasnimo ljudima da obnovljiva energija nije alternativna već energija koja nema alternativu.

Antić dodaje da Srbija ima znatno više projekata za obnovljive izvore energije, a poslednjih nekoliko godina na mreži je više od stotinu megavata iz obnovljivih izvora. On je najavio da će Srbija uskoro dobiti svoj treći treći vetropark, Malibunar, čime će biti korak bliže ispunjenju zahteva EU, koja traži da se 2020. godine učešće proizvodnje struje iz obnovljivih izvora poveća na 27 odsto.

Predsedavajući Foruma dr Tihomir Simić istakao je u svom obraćanju da Srbija već duži period ulaže posebne napore u proces unapređenja energetske bezbednosti i izgradnje infrakstrukture koja treba da zadovolji rastuće potrebe za energijom.

“Skoro identični procesi se dešavaju i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope potvrđujući još jednom činjenicu, da niko na ovom prostoru ne može dozvoliti svoju pasivnost niti ležernost, da ostane izolovano energetsko ostrvo. Oslonac na regionalne projekte i sinergija dugoročnih zajedničkih interesa u postizanju energetske bezbednosti kao osnove održivog razvoja, potiskuju ponovo oživljenu političku nestabilnost u odnosima između zamalja regiona, stavljajući u prvi plan ostvarenje najvažnijeg principa održivog razvoja- energija za sve. Takvo naše opredeljenje uliva nam nadu i uverenje da možemo postići postavljene ciljeve. Briga za energetsku bezbednost svake zemlje i nacije, predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavaju zapošljavanja svih onih, koji danas sa zebnjom očekuju budućnost.”

Prema njegovim rečima da bi Srbija takav napredak postigla danas, potrebna je opšta društvena energetska mobilizacija, ostvarena kroz osmišljene programe proistekle iz nacionalne strategije razvoja energetike.

“Na taj način bi se zajedničkom vizijom, motivacijom, znanjem i potvrđenim interesima za tehnološkim postignućima i energetskim uštedama obezbedila brza energetska tranzicija i signifikantniji održivi razvoj. Plan razvoja EU do 2020. godine beskompromisno fokusira upravo tako postavljene principe i ciljeve. U njemu energija predstavlja okosnicu programa Evropa 2020. Zato ovogodišnji Forum treba da ponudi odgovor, kako da Srbija, jačanjem svoje energetske bezbednosti, pruži doprinos jedinstvenom evropskom korpusu interesa”, kaže Simić i dodaje:

“Srbija mora ubrzano načiniti ključne korake – od efikasnijeg uređenja i postavljanja ciljeva svoje spoljne, unutrašnje i energetke politike, do ustanovljavanja sopstvenog funkcionalnog unutrašnje sistema vrednosti legitimnog i primenjivog za međunarodnu saradnju i integraciju u evropskom trzišnim procesima. Energetska bezbednost Jugoistočne Evrope i njena multidržavna eneretska zaokruženost, nije moguća bez podjednakih i odlučnih zajedničkih napora u postizanju željenih rezultata svih zemalja. Energetska odvojenost danas, predstavlja sigurnu ekonomsku i investicionu usamljenost sutra”, zaključio je Simić.

Otvaranju dvodnevnog Foruma prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predstavnici resornog ministarstva, visokoobrazovnih institucija, kompanija.