Bogoljubu J. Kariću i BK grupi u Starom dvoru u okviru “Vitez festa” uručen viteški mač “Zlatni Vitez – Stefan Despot”.

Na svečanosti je ukupno uručeno pet viteških mačeva, a dobitnici su i američki glumac Stiven Sigal, patrijarh srpski Irinej, Grad Beograd, kompanija Telekom Srbija i BK grupa.

U ime američkog glumca, Stivena Sigala, mač je primio Simon De Karić.

“Siguran sam da bi Sigal bio oduševljen ovim mačem i počastvovan ovim priznanjem. Pitao me je da li sada može da se predstavlja kao vitez i ja sam mu rekao da slobodno može! Jedva čeka da ponovo dođe u Srbiju i lično se zahvali svima, a posebno kraljevskoj porodici na ukazanoj časti”, rekao je De Karić.

Visoko priznaje u ime Bogoljuba Karića primila je Milanka Karić koja je istakla da je za njenog supruga i BK grupu ovo izuzetna čast.

“Volim našu tradiciju i divim se zlatnom dobu kada je vladao Despot Stefan Lazarević. Tada se radilo na razvoju srpske duhovnosti, umetnosti i kulture. Lično, volim tradiciju srpskog srednjeg veka i današnji dan mi je predivan! Žao mij e što moj suprug nije sa nama danas, jer je ovo velika čast za njega. Lepo je kada neko prepozna vaš rad i kada vas nagradi jednom ovakvom poveljom i priznanjem. Sada mogu da kažem da sam supruga viteza”, istakla je Milanka Karić.

Ona je naglasila da se porodica Karić decenijama trudi da očuva srpsku tradiciju i kulturnu baštinu.

“U tome istrajavamo preko fondacija više od 34 godina, a kao porodica još i više”, naglasila je Milanka Karić.

Povelju u znak zahvalnosti dobila je i BK televizija, a u ime BK grupe zahvalnicu je primila Ljubica Vukotić, direktorka ove kompanije.

“Ovo priznanje dolazi kao veliko iznenađenje za nas! Hvala puno!”, rekla je Vukotić.

Viteški mač dobio je i patrijarh srpski Irinej, koji je postao vitez pravoslavlja, a u njegovo ime priznanje primio protojerej-stavrofor Branko Topalović.

Dobitnici ostalih viteških mačeva “Sveti Despot Stefan Srpski” za 2017. godinu su Grad Beograd i Telekom Srbija.

Mač koji je uručen na svečanoj dodeli ručno je kovan za tu priliku. To je replika srednjovekovnog srpskog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj i ručnoj futroli.

Na svečanosti u organizaciji Kraljevskog reda vitezova dodeljene su i povelje “Vitez Fest 2017” istaknutnim sponzorima, pokroviteljima, medijima, volonterima, umetnicima i viteškim udruženjima koji su učestvovali na festivalu, a program su vodili Milorad Ćirić i predsednik Kraljevskog reda vitezova i autor “Vitez Festa”, Hadži Zoran Mrđenović.

Beograd je ove godine po četvrti put bio domaćin “Vitez Festa”, 8. i 9. aprila na Beogradskoj tvrđavi, kada je okupio 1.500 učesnika i privukao više od 70.000 posetilaca. Ovogodišnju organizaciju su pomogli “Telekom Srbija” i BK grupa.

Želja organizatora je da ovaj festival predstavi Beograd i Srbiju kao zemlju vitezova i preraste u međunarodni festival koji će okupiti mnogo više stranih učesnika, i postati stecište svih vitezova sveta.