Savet Alfa BK Univerziteta dodelio je danas Draganu Raci, našem istaknutom treneru, titulu počasnog doktora nauka tog univerziteta.

Titula je Raci dodeljena u pristustvu kineske delegacije, članova Saveta, predstavnika sporta u Srbiji i studenata.

Profesionalnu trenersku karijeru Dragan Raca vrlo uspešno je ostvario na Kipru, kao i u Libanu, ali i u Kini u kojoj i danas radi. Predvodio je košarkaški tim kiparskog AEL Limasol i Apoel Nikozija, kao i tim libanskog Hekmeh-a.


Godine 2002, od strane Fibe, proglašen je za novajliju trenera u Evropi, a 2005. godine Fiba ga je proglasila za najboljeg stručnjaka u klupskim takmičenjima pod njenim okriljem.

Košarkašku reprezentaciju Libana vodio je na prvenstvima Azije 2007. i 2009, i sa njom je osvojio srebrenu medalju na prvenstvu 2007. Iako je na prvenstvu 2009. sa reprezentacijom zauzeo četvrto mesto, nagrađeni su vajld kartom i tako dobili pozivnicu za učešće na FIBA Svetskom prvenstvu 2010. godine.

Zapažena trenerska dostignuća ostvario je predvodeći kineske košarkaške klubove „Fri Men HBL“, ( 2010 – 2012 ) i „Flaj Dragons“, ( 2013 , 2014 ).

Titula mu je dodeljena zbog izuzetnog doprinosa u oblasti sporta, sportskog menadžmenta, trenažne tehnologije, univerzitetske edukacije u oblasti nauka o sportu, kao i zbog humanitarnih aktivnosti na teritoriji Evrope, Azije, Amerike.

Raca je posle dodeljenog mu zvanja počasnog doktora nauka, od strane rektora Slavka Vukše, kazao da je obrazovanje i konstantan rad ono što vam daje sigurnost, te da je stalno usavršavanje uz rad i vera u sebe put do uspeha.

“Kineska košarka danas se razvija po ugledu na NBA. Sve više ulažu u evropske igrače i NR Kina kao velika zemlja generalno sve više ulaže u sport, ” kazao je u izjavi Raca koji danas radi upravo u Kini.

Naša reprezentacija uvek je bila u vrhu svetske košarke i mnogi na tom polju uče od nas i ugledaju se na nas, dodao je Dragan Raca.

Na pitanje da prokomentariše uspehe našeg selektora Aleksandra Đorđevića Raca je kazao da prati rad Đorđevića, da je on kao selektor “napravio veliki posao u poslednje vreme, za šta ima i kvaliteta i volje. Bio je veliki igrač, a sada je veliki trener”, zaključio je Raca.

Narodni poslanik i član Saveta Univerziteta Alfa Dragomir Karić je istakao da je saradnja u oblasti menadžmenta u sportu veoma važna za taj univerzitet i da je Alfa BK univerzitet potpisao sporazume o saradnji sa 12 univerziteta u Kini.

Predstavnik kineske delegacije i Univerziteta Guanki /Guangxi Universitiy/ Gao Weihong je posle dodele titule Raci rekao da Srbija i Kina mogu mnogo da saradjuju ne samo u oblasti sporta, da su sportisti i treneri iz Srbije nadaleko poznati. On je istakao da inicijativa “Jedan pojas – jedan put ” pruža velike mogućnosti za saradnju dve zemlje u mnogim oblastima.