Povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata sportski klub „Plemenito srce“ organizuje u julu ove godine maraton od Beograda preko Kajmakčalana do Krfa.

„Planirano je da taj maraton koji je svojevrsna humanitarna akcija traje osam dana i na njemu će učešće uzeti poznati maratonci iz Francuske i Republike Srpske“, kaže Milisav Janković predsednik i osnivač sportskog kluba „Plemenito srce“.

Akcije i maratone klub pokreće s ciljem da se pomogne deci bez roditelja, ratnoj siročadi, ugorženoj i deci ometenoj u razvoju, precizira Janković.

Prethodnih godina pomagali su, kako dodaje, decu iz centralne Srbije i sa Kosmeta.

„Put do Krfa nije prva naša akcija, tokom 2005. smo organizovali maraton od Hrama Sv.Save u Beogradu do Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi . Reč je o ultramaratonu koji je trajao 16 dana i put je bio dug 2.450 kilometara“ , priča Janković.

Te 2005. godine je, kako precizira,  i počela saradnja „Plemenitog srca“ s Fondacijom Karić koja je tada dala pomoć u sportskoj opremi i finansijsku pomoć .

Ove godine organizujemo maraton do Krfa sa željom i da obeležimo sto godina od završetka Prvog svetskog rata , kao bitan datum u srpskoj istoriji, ali i koliko je u našoj moći prikupimo pomoć za najmlađe u Srbiji, ističe osnivač pomenutog kluba iz Beograda.

„Apelujemo na sve koji mogu da nam pomognu kao sponzori da prikupimo sredstva za taj poduhvat  i deo sredstava kao pomoć porodicama i deci kojima je ona najpotrebnija“, kaže Janković.

Inače, ovogodišnji maraton priprema se uz podršku MUP-a Srbije i Vojske Srbije ali bi svaka pomoć pojedinaca i firmi bila dobrodošla, ističe Janković.

Iz BK Grupe je najavljeno da će podržati maraton koji ove godine organizuje sportski klub „Plemenito srce“ i njihove aktivnosti.