Narodnom poslaniku Dragomiru J. Kariću je povodom diplomatske saradnje sa Republikom Kazahstan uručena medalja te države uz napomenu da on predano radi na produbljivanju prijateljskih odnosa Srbije i Kazahstana.

Šef Misije Kazahstana u Srbiji Jeržan Žarilkanov je podvukao da Dragomir J. Karić, koji je bio jedan od prvih počasnih konzula Kazahstana u Kanadi , daje veliki doprinos učvršćenju odnosa dve zemlje naročito kada je reč o razvoju privredne saradnje.

Žarilkanov je u prostorijama Počasnog konzulata Republike Kazahstan u Beogradu kazao da je medalja prijateljstva uručena povodom obeležavanja 25 godina od diplomatske službe Republike Kazahstan i povodom proslave praznika Nauriz.

„To je praznik proleća koji obeležava 300 miliona ljudi širom planete.Praznik koji označava ne samo budjenje prirode nego i početak duhovnog pročišćenja, „rekao je šef Mislije Kazahstana u Srbiji.

Dragomir J. Karić je posle uručenog mu priznanja kazao da treba podsetiti na to da Kazahstan podržava teritorijalni integritet i celovitost Srbije kao i stav Srbije po pitanju Kosmeta.

Bliski susreti predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva i državnog vrha Srbije poslednjih godina svedoče da je moguće saradnju dve zemlje podići na viši nivo, podvukao je Karić.

„Nadamo se da će doći do novih susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Kazahstana“, rekao je Karić.

On je dodao da je upravo predsednik Nazarbajev inicijator ideje o formiranju Evroazijske ekonomske unije a sada se u Rusiji i Kazahstanu priča i o tome da se stvori jedinstvena monetarna unija.

Napomenuo je da je u prethodnom periodu predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije Bogoljub Karić imao kontakte sa privrednicima u Kazahstanu i da je rezultat tih susreta to što će BK Grupa graditi u Astani dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Počasni konzul Kazahstana u Srbiji Milanka Karić je kazala da se ona trudi da doprinese kulturnoj razmeni Kazahstana i Srbije, radi na jačanju tih veza a kada je reč o ekonomskoj saradnji ona kao počasni konzul ima nesebičnu pomoć svog devera Dragomira J.Karića.

Kazahstan koji na zapadu izlazi na Kaspijsko more a na severu se graniči sa Rusijom ima 16 miliona stanovnika. Gradjani Srbije poslednjih nedelja imali su zadovoljstvo da uzivaju u nekoliko koncerata narodnih ansambala iz te zemlje koji su upriličeni u Beogradu, centralnoj Srbiji i Vojvodini s ciljem da se u većoj meri upoznamo sa kulturom i tradicijom Kazahstana.

Informativna služba BK grupe