Fondacije „Karić“ i „Braća Mirković“ sa srpske strane, i fondacija „Vladimira Hrabrog“ i „Dijalog kultura – ujedinjeni svet“ sa ruske strane uoči dana kosmonautike postavili su spomenik Juriju Gagarinu na Novom Beogradu koji nije stajao ni nedelju dana. Građani nisu visoko ocenili izgled spomenika pa je odlučeno da se ukloni. Zašto se spomenik nije nikome dopao u ekskluzivnom intervjuu za Russia Beyond na srpskom govori finansijer projekta Dragomir Karić, narodni poslanik u Skupštini Srbije.

„Sve je to bila dobra namera i dobra volja“

„Moja ideja je bila da se uradi Gagarinov spomenik, jer ga nemamo. To je svetski čovek, a imamo veliki bulevar Gagarina na Novom Beogradu. Samo dobre namere smo imali, ništa drugo! Uglavnom, nije naša fondacija bila organizator. Ruske fondacije su uradile bistu, a naše je bilo da uradimo postament.

Nije tačno što pišu novine, da bista izgleda kao fudbalska lopta. Takvih bista ima najmanje u 200 gradova sveta! Samo taj postament nije bio urađen ekvivalentno tome. Ali ovi, koji su radili postament, šta su oni mislili? U Beogradu je postala česta krađa tih bronzanih statua. Onda su oni hteli da podignu tako visoku i veliku bistu da niko neće moći da je ukrade. Međutim, to je ispalo ružno.

„Išlo je sve na srpski način“

„Da sam sâm tamo bio, našli bismo drugo rešenje. Ja, nažalost, nisam mogao da pratim to zbog zdravstvenih problema supruge. Ja sam bio odsutan. Ljudi, koje sam zadužio da to prate, nisu odgovorno to uradili. Išlo je sve na srpski način. A sada pljuju sa svih strana i samo po Karićima, a imali smo samo dobru volju. Platili smo sve moguće troškove, čak i sredili smo taj park, gde je bilo smeće i nije bilo ničeg lepog. Stavili smo nove klupe! Fantastičan projekat! I ništa nije rađeno bez dozvole grada. Ali neka, ako građani kažu nije uredu, onda nije. I ja kažem da nije uredu. Glava je isuviše mala u odnosu na postament.

„Kad radiš nešto uvek imaš kritiku“

„’Рубить с плеча’ (oštro, bez ustezanja govoriti istinu, prim.red.) – i kod Srba i kod Rusa to tako ide. Sve smo skinuli, do kraja. I sada nema šanse da se to napravi do 9. maja, a možda i do oktobra – novembra. Verovatno ćemo raspisati konkurs. Ja ne odustajem. Kad vi nešto radite, uvek ćete imati kritiku. Samo kad ne radite vi ste najbolji čovek! I ja želim da kažem, postojala je dobra namera, ljubav prema Rusiji i ruskom narodu, ogromno poštovanje prema Juriju Gagarinu! I ja ne odustajem! Ja ne branim ovaj projekat spomenika, ali ću braniti ovu ideju! Moja namera je da imamo još jedan datum kada ćemo slaviti srpsko-rusko prijateljstvo. I taj spomenik će da bude mesto gde će svake godine 12. aprila mnogi polagati vence: ruska ambasada, ruska škola, Ruski dom, srpske škole koje nose ime Gagarina.“

„Nije dovoljno što mi pričamo da se volimo“

„Ja radim što više na zbliženju Rusa i Srba! Nije dovoljno što mi pričamo da se volimo! Treba raditi konkretne stvari. Ja sam osnovao hokejaški turnir, koji će postati tradicionalan, ‘Kup Jurija Gagarina’. Mi već radimo u saradnji sa ruskim fondovima i gradom na spomeniku Fjodoru Dostojevskom. Svaki spomenik bilo kom ruskom umetniku, književniku ili heroju je ekvivalent spomeniku našem čoveku u Moskvi.”

Russia Beyond https://rs.rbth.com/zivot/81716-dragomir-karic-spomenik-gagarinu-novi-beograd