Uspeh srpskih preduzeća.

Međunarodni privredni sajam u Prištini otvoren je danas i trajaće do 21. aprila.

U organizaciji Privredne Komore Srbije, na štandu od 360 metara kvadratnih, prvi put će se na tom sajmu predstaviti potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, sprske firme koje su članice PKS iz svih industrija: od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga – trgovine, IT i telekomunikacija.

Gotovo svi izlagači su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od 50 ih je iz raznih prerađivačkih sektora.

Među 70 kompanija iz Srbije je i BK grupa.

“Nismo očekivali ovoliko kompanija, 70 kompanija, 150 privrednika, među njima veliki sistemi kao što je BK grupa. Zaista sam ponosan i na kompanije koje su došli. Videli smo od jutros svi su u pregovorima sa potencijalnim partnerima. Imao sam priliku da razgovaram sa puno poslovnih ljudi na KiM, pogotov u Peći, gde su me pitali kada će BK grupa da bude ovde. BK grupa nikada nije ni odlazila, vi ste uvek tu i zaista cene vaš rad i hvala vam što ste ovde”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

“Industrijalci treba da iskoriste svaki susret koji omogućava njihovo povezivanje sa kolegama sa Kosova i iz regiona”, rekao je predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika i osnivač Pokreta SNAGA SRBIJE–BK Bogoljub Karić povodom nastupa 70 preduzeća i BK Grupe na sajmu privrede u Prištini.

On je pozdravio inicijativu Privredne komore Srbije (PKS) i njenog predsednika Marka Čadeža da članice Komore uzmu učešća na Sajmu privrede, kao i želju kosovskih privrednika za povezivanjem s preduzećima iz više gradova Srbije.

“Ekonomska saradnja je najbolji način i put da se pored poslovnog ambijenta stvore i drugi uslovi za suživot Albanaca i Srba“, poručio je Bogoljub Karić, koji je dodao da su braća Karić pre pet decenija upravo na Kosovu, u Peći, osnovala prvo privatno preduzeće u tadašnjoj Jugoslaviji – Kosovouniverzum na čije privredne početke i viziju će podsetiti posetioce prištinskog sajma.

Otvaranju sajma prisustvovali su zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, kosovski ministar trgovine i industrije Bajram Hasani, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u vladi Kosova Nenad Rikalo, Safet Grdžaljiju, predsednik Privredne komore Kosova, kao i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.