Višečlana delegacija Fonda Andreja Prvozvanog u poseti Beogradu. Zalažu se za očuvanje duhovnih i tradicionalnih vrednosti, podržavaju razne manifestacije, zagovaraju očuvanje ruske tradicije, istorije i kulture.

Predstavnici Fondacije apostola Andreja Prvozvanog borave u višednevnoj poseti Beogradu i danas su, prvog dana zvanične posete, imali susret u Patrijaršiji gde ih je primio Njegova Svetost Patrijarh Srpski gospodin Irinej, posetili su rusku crkvu u Beogradu, više naših crkava, Hram Svetog Save, ali i Alfa BK univerzitet, Skupštinu Srbije i Ruski dom.

Fond se zalaže za očuvanje tradicionalnih i duhovnih vrednosti dva naroda i već 20 godina sarađuje sa raznim organizacijama iz Srbije, fondovima i Fondacijom Karić, čulo se danas tokom susreta u Patrijaršiji.

Vladimir Jakunjin predsednik Nadzornog saveta Fondacije apostola Andreja Prvozvanog je tokom susreta u Patrijaršiji podsetio da je taj fond darovao povodom Božića decu sa Kosmeta u januaru prošle godine, da je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama, da potpomaže unutrašnju dekoraciju Hrama Svetog Save.

Jakunjin koji je i šef katedre političkih nauka Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov je izrazio zadovoljstvo što je brojna delegacija Fonda doputovala u Srbiju i ocenio da se osim saradnje sa SPC razgovaralo i o saradnji u oblasti obrazovanja.

Narodni poslanik Dragomir J.Karić, koji je zajedno s delegacijom ruskog fonda posetio Alfa BK Univerzitet, je kazao da se radi na tome da se pospeši i ojača saradnja državnog univerziteta Lomonosov sa Alfa BK Univerzitetom.

“Radi se na tome da diplome dva univerziteta budu međusobno priznate. Ugovori o saradnji su na usaglašavanju i mi se nadamo da će studenti iz Srbije i regiona vrlo brzo moći da računaju na lepe vesti i odlične predavače na engleskom i ruskom”, rekao je Dragomir J.Karić u Alfa BK Univerzitetu gde su rusku delegaciju primili rektor Slavko Vukša, predsednik Saveta Alfa BK Univerziteta Milorad Panjević sa saradnicima.

Osim predstavnika Fonda Andreja Prvozvanog u delegaciji su i novinari ruskih redakcija koje je takođe primio potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

Darovi

Patrijarhu Irineju i predstavnicima Hrama Svete Trojice u Beogradu darovani su od strane Fonda prigodni pokloni, ali i sveće kojima je upaljen Blagodatni oganj.

Poseta se nastavlja u utorak, 24. aprila, okruglim stolom u rektoratu Beogradskog univerziteta ” Rusija i Srbija u duhovnom i kulturnom dijalogu”.

O saradnji s Fondacijom Karić

Sporazum o saradnji “Karić fondacije” i fonda “Andreja Prvozvanog”, potpisan je u gradu Patriji u Grčkoj, za vreme međunarodne konferencije “Glas apostola Andreja prvozvanog u savremenom svetu” u novembru 2017. Sporazum su potpisali Dragomir J. Karić, ispred “Karić fondacije” i Vladimir Ivanović Jakunjin ispred fonda “Andrej Prvozvani”.Dve fondacije će, kako je i tada ocenjeno, raditi na jačanju prijateljstva izmedju srpskog i ruskog naroda.