Građevinski vodič Srbije (Serbian Construction Guide) jedinstveni je vodič za investitore u kojem su predstavljene najuspešnije kompanije koje su svojim radom već stekle iskustvo pri realizaciji brojnih građevinskih projekata u Srbiji.

Časopis, čiji je prvi broj predstavljen u beogradskom hotelu “Kraun plaza”, investitorima, posebno strancima, treba da olakša sagledavanje i razumevanje ukupne problematike izgradnje objekata u Srbji.

Vodič nudi i informacije o građevinskom potencijalu Srbije i na originalan, jasan i pristupačan način na jednom mestu predstavlja kapitalne, javne, poslovne i stambene objekte, lokacije i projekte, uspešne firme, kao i građevinsku operativu i materijale.

Ljiljana Đurović, urednica Serbian Construction Guide časopisa, specijalnog izdanja Enterijer magazina, kaže da je časopis namenjem graditeljima, ali i onima koji se bave drugim profesijama.

“Na jasan i pregledan način svi se mogu upoznati s najznačajnijim projektima koji će se graditi u Srbiji, počevši od kapitalnih projekata poput Koridora 10 i 11, Beograda na vodi, Tesla grada, preko najvećih tržnih centara Ada Mall-a, Delta Planeta i Big C Fashion-a. Takođe, predstavljeni su i najznačajniji projekti koji se realizuju u Beogradu, kao što su stambeni objekat Skyline i poslovni prostor Green Heart”, istakla je Đurović.

Ona naglašava da se mogu naći i tekstovi o značajnim kompanijama koje su niz godina pristune na srpskom tržistu i zahvaljujući čijem radu i angažmanu je zapravo i moguća uspešna realizacija svih projekata. Čitaocima se pruža prilika da pročitaju tekstove o značajnim projektima i iz ugla arhitekata.

“Izdanje je bilo moguće zahvaljujući sponzorima, a prvenstveno podršci Bogoljuba Karića, BK Grupe i kompanije BK Tesla. Zahvaljujem se BK Grupi i svim relevantnim građevinskim firmama koje su prepoznale potrebu postojanja ovakvog izdanja koje će olakšati investitorima poslovanje na srpskom tržistu”, rekla je Đurović.

Tesla grad je jedinstveni program kompanije “BK Group” za razvoj prostora od 2 miliona kvadratnih metara i predstavlja kapitalni arhitektonski i urbanistički projekat koji odražava značaj i važnost geografskog položaja grada Beograda u centru Evrope. Projekat “Tesla grad” predstavlja takođe harmoničan razvoj Beograda, uravnotežen i brižljivo povezan sa prirodnim okruženjem u harmoniji sa slavnom istorijom grada.

Bogoljub Karić, predsednik BK Grupe, ističe da se BK Grupa ponosi svojim građevinskim projektima.

“Kad se mi, kako nas zovu srpska braća, pojavimo na međunarodnom tenderu pored Finaca, Holanđana, Austrijanaca, svi znaju da će biti velika borba za posao i sasvim logično taj posao dobijamo mi. Iza nas su milioni izgrađenih kvadratnih metara, mi u svetu predstavljamo veliko ime i reputaciju. Imamo razloga da budemo ponosni i srećni i naše najveće bogatstvo je to što smo očuvali porodicu i da danas možemo svima da pokažemo kako srpske zlatne ruke rade i grade. Mi danas predstavljamo najveću kompaniju u Evropskoj uniji, mi smo šampioni u onome što radimo. Aktivno se gradi pet miliona kvadratnih metara, a za 2018. godinu pripremamo dva miliona. Za pet decenija smo sve napravili svojim radom”, poručuje Bogoljub Karić.

Marko Stojanović, direktor Balkanskog Arhitektonskog Bijenalea, smatra da bi angažovanje nekoliko domaćih projektnih biroa koji imaju višedecenijsko iskustvo, bilo odlično kako bi se dobilo dobro prostorno- urbanističko rešenje Tesla grada.

“Kada je u pitanju građevinska industrija, takođe bi doživela uzlet angažovanjem domaćih kompanija, koje bi izvodile radove na izgradnji, ali i angažovanjem domaćih proizvođača cementa, čelika i svih drugih građevinskih materijala”, rekao je Stojanović i dodao:

“Tesla grad je ambiciozan projekat, koji zahteva dosta pažnje prilikom planiranja i projektovanja i ne dozvoljava greške, ali pruža i veliku šansu da se sam Beograd proširi. Beogradu je potreban treći centar, novo poslovno čvorište, i eventualno stambeno, a Tesla grada ima dobar potencijal da odgovori na sve te potrebe”, zaključuje direktor Balkanskog Arhitektonskog Bijenalea.

Deo BK Grupe je i kompanija ”Dana Holdings” koja posluje na teritoriji Rusije i u zemljama Zajednice nezavišnih država (ZND), državama Srednjeg istoka, a danas zapošljava 30.000 radnika, ima ugovorenu izgradnju 11 miliona kvadratnih metara čija vrednost prelazi 28 milijardi evra i planira da do kraja 2020. ugovori još tri miliona kvadratnih metara čime će obezbediti posao do 2030. godine i stabilan rast i razvoj. Svi projekti su stambeno-poslovnog karaktera. Svake godine World Finance 100 sastavlja listu sto najuspešnijih kompanija i pojedinaca imajući u vidu izvrsnost u poslovanju.

Inače, Serbian Construction Guide je multimedijalan, dostupan je u štampanom, ali elektonskom izdanju na stranici www.serbianconstructionguide.com, a osim toga ima i aplikaciju u Play prodavnici (Play Store).

Predstavljanju prvog broja časopisa Serbian Construction Guide, prisustvovali su jedan od osnivača BK Grupe Olivera Karić Nedeljković, generalni direktor kompanije BK Tesla Ljubica Vukotić, Miloš Vučinić, komercijalni direktor BK Grupe i Persa Minjović.