Poštovani gospodine Petroviću,

Dana 7. 11. 2018. godine u dnevnom listu Danas, u rubrici Ekonomija, pod naslovom: „Tadić: Jedna od tri najveće pljačke građana“, prenesena je izjava Borisa Tadića objavljena na Tviteru u kojoj govori o tri navodno najveće pljačke građana u poslednje tri decenije, među kojima je i navodno besplatna dodela frekvencije „Karićevom“ Mobtelu, koja je posle petog oktobra navodno oduzeta i prodata na tenderu austrijskom VIP-u za 360 miliona evra, te da je davanje frekvencije Mobtelu bila besplatna predaja nacionalnog resursa u ruke tajkuna, sadašnjih Vučićevih partnera. Pošto gospodin Bogoljub Karić nije bio pozvan da se izjasni o tim navodima, molimo vas da u skladu sa Kodeksom etike novinara i članom 83 Zakona o javnom informisanju i medijima, a u interesu istinitog informisanja javnosti, u prvom narednom broju dnevnog lista Danas, u istoj rubrici i sa istom opremom objavite sledeći odgovor:

Nije tačno da je Mobtelu, a pogotovo Bogoljubu Kariću išta dato besplatno od strane države, niti je išta od Mobtela dato ili prodato VIP-u. Kompanija BK Trade iz Moskve je preuzela ugovor o osnivanju Mobtela od američke kompanije „Commmunications Group International, Limited Liability Company“ (CGI), koja je sa JP PTT saobraćaja Srbija u januaru 1992. godine osnovala mešovito preduzeće „Mobilne telekomunikacije Srbija“. Prema ugovoru sa američkim partnerom, JP PTT saobraćaja Srbija je davalo samo prava, među kojima i pravo na frekvenciju bez koje nema mobilne telefonije i za to je dobilo čak 49% vlasništva u novom preduzeću, dok je kompanija CGI morala da uloži novac i uveze svu potrebnu skupocenu opremu. Američki partner je raskinuo ugovor pre nego što je počeo da se realizuje, jer je Savet bezbednosti UN uveo SRJ ekonomske sankcije. Nijedno drugo strano preduzeće nije smelo da preuzme ugovor, jer se plašilo da će zbog kršenja sankcija biti stavljano na „crnu listu“ SAD i drugih država, uz blokadu računa, oduzimanje imovine i krivični progon odgovornih lica. U takvim uslovima, preduzeće BK Trade iz Moskve je prihvatilo rizik, preuzelo sve obaveze iz ugovora koji su prethodno zaključili JP PTT saobraćaja Srbija i američka kompanije CGI, bez mogućnosti da bilo koju odredbu izmeni zbog ekonomskih sankcija. Preduzeće BK Trade je uspelo u onome u šta niko nije verovao i što nijedna druga strana kompanija nije smela ni da pokuša; Da pored sankcija međunarodne zajednice uveze u Srbiju najmoderniju opremu mobilne telefonije i omogući da Srbija sačuva priključak sa savremenim svetom u oblasti uvođenja modernih tehnologija.

Država je 2006. godine pravnim nasiljem oduzela većinsko privatno vlasništvo u Mobtelu, a onda zajedno sa državnim delom formirala novo preduzeće koje je prodato norveškom Telenoru za preko 1,5 milijardi evra, za koje se ni danas ne zna gde su završili. Celokupna dokumentacija o toj i takvoj „privatizaciji“ proglašena je državnom tajnom. Evropski parlament je u svojoj rezoluciji od 29. 3. 2012. godine izrazio ozbiljnu sumnju u zakonitost takve privatizacije i prodaje Mobtela i zahtevao da se odmah skine oznaka poverljivosti sa dokumenata koji su označeni kao državna tajna, jer je to u suprotnosti sa evropskim standardima, što nije učinjeno. Pored toga, Evropski parlament je upravo na primeru uništavanja kompanija Bogoljuba Karića u Srbiji u svojim rezolucijama ukazao na nedopustivost takvog ponašanja vlasti i tražio da se svi takvi slučajevi preispitaju, a oštećeni pravično obeštete. Primena rezolucija Evropskog parlamenta je preduslov za zatvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, a Bogoljub Karić je još ranije izjavio, što ovom prilikom ponavlja, da će se prema tom pitanju, kao i uvek u svom životu odnositi isključivo u najboljem interesu države Srbije.

Advokat mr Milorad Panjević, pravni zastupnik Bogoljuba Karića

https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/karicu-nista-nije-dato-besplatno/