Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji obeležila je 47. godišnjicu od osnivanja Emirata i 100. godišnjicu od rođenja prvog predsednika UAE, šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana.

Prijemu su prisustvovali mnogobrojne ličnosti iz javnog života Srbije među kojima i narodni poslanik i jedan od osnivača BK grupe Dragomir J. Karić sa saradnicima.

BK grupa ove godine uspešno je završila pregovore u Dubaiu, gde ujedno i kreću projekti na kojima će raditi ujedinjenim snagama sa Husejnom Šadzivanijem vlasnikom kompanije Damac.

Ambasador Mubarak Saeed AlDhaheri je izjavio da je počastvovan što se tokom ove godine radilo na konkretizaciji saradnje, odnosno unapređivanju saradnje između Emirata i Srbije na operativnom nivou.

“Razmene poseta ministara i funkcionera iz državnog vrha imale su za posledicu realizaciju mnogih ranije započetih inicijativa i projekata, poput projekta kompanije ‘Masdar’ – Probno puštanje u rad vetroelektrane ‘Čibuk 1’, zatim kupovinu akcija PKB-a od strane kompanija ‘Al Dahra’, useljavanje prvih stanara Beograda na vodi”, naveo je Al Daheri.

UAE i Srbija su 2016. godine imali ekonomsku razmenu od 122 miliona dolara. Emiratska kompanija “Etihad” investirala je u nacionalnu aviokompaniju “Er Srbiju”, a sporazum su potpisali 1. avgusta 2013. godine tadašnjeg premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor “Etihada” Džejmsa Hogana.

Al Daheri je istakao da su Emirati i ove godine bili svetski lideri u doniranju pomoći inostranstvu.

Pokojni Šeik Zajed bio je prvi predsednik UAE i smatra se ocem nacije i “Mudracem Arapa”, a 2018. godina je u Emiratima ponela njegovo ime – “Godina Zajeda”.