TRAJNI POMEN VEKOVNOM SAVEZNIŠTVU I PARTNERSTVU SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA I SRBIJE

Spomenik kralju Petru Prvom u Zrenjeninu, spomenik Vojvodi Šupljikcu u Pančevu čiji je autor naša čuvena umetnica Olja Ivanjicki, spomen – ploča na mestima gde su bile kapije grada Beograda povodom 200 godina od Prvog srpskog ustanka, spomenik trubaču u Guči i mnoge druge, podigla je Karić fondacija, kao znak sećanja na istaknute ličnosti i događaje, kako bi ih sačuvala od zaborava.

U duhu tradicije Karić Fondacija će biti nosilac projekta podizanja spomenika prijateljstva akademiku Mihajlu Pupinu Srbinu i naučniku koji je povezao svet i 28.predsedniku SAD-a Tomasu Vudrou Vilsonu, povodom sto godina savezništva i prijateljstva naših naroda.

„I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, i da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao i za cilj kojem su se posvetili..“

Tim se rečima predsednik Sjedinjenih Američkih Država Tomas Vudro Vison 28. juna 1918. godine obratio narodima Amerike, Srbije i svih zemalja sveta, podižući zastavu Kraljevine Srbije na krovu Bele kuće u Vašingtonu i proglašavjući Srpski dan, povodom četiri godine od objave rata Austrougarske Srbiji. Takvim svojim postupanjem, utemeljenom na ličnom međusobnom prijateljstvu dva velikana, priznatog državnika i naučnika koji je zadužio svet, Kraljevina Srbija i srpski narod su doživeli najveće međunarodno priznavanje slobodarske i mučeničke epopeje za oslobođenje svoje zemlje u Prvom svetskom ratu.

Nažalost, taj trajni istorijski civilizacijski trag duboke povezanosti prijateljskih i slobodarskih naroda SAD-a i Srbije, nije dobio svoju dostojnu materijalizaciju u sećanjima na vrednosti koje su dva velika čoveka ostavili kao posvetu svojim narodima.

Ceneći da civilizacijski legati sopstvenih, a istovremeno i svetskih velikana, ne smeju ostati zamagljeni i zaboravljeni kod današnjih savremenika i generacija koje dolaze, Karić Fondacija objavljuje da otvara projekat izrade i postavljanja monumenta u Beogradu, prijateljstvu i savezništvu Tomasa Vudroua Vilsona i Mihajla Pupina i naših naroda. U tom cilju početkom naredne godine raspisaće se javni poziv umetnicima skulptorima za davanje predloga rešenja spomenika. Svi prispeli predlozi i studije će biti javno predstavljeni na izložbi, kojom će se prilikom i dodeliti prizanje najuspešnijem idejnom rešenju za sećanje na ovaj istorijski događaj.

Neka to bude naš božićni i novogodišnji poklon za nastupajuću 2019. godinu, koji će narode SAD-a i Srbije zauvek podsećati na istorijsko prijateljstvo i savezništvo, a istovremeno i neraskidivo zbližavati i u budućnosti, poruka je Karić Fondacije.