Reakcija – Osvrt na kolumnu Nikole Samardžića “Pojas, put i svilen gajtan” (Danas, 10. maj) https://www.danas.rs/kolumna/nikola-samardzic/pojas-put-i-svilen-gajtan/

U svojim zapažanjima o ruskom, odnosno pre svega kineskom uticaju na svetsku ekonomiju i privredu Nikola Samardžić je u kolumni „Pojas, put i svilen gajtan“, koju je Danas objavio 10. maja, bez ozbiljne analize izneo niz neargumentovanih i negativnih kvalifikacija.

Navodeći da se kineska diplomatija za ekonomski prodor služi zamkama dužničkog ropstva, podmićivanjem državnih zvaničnika i da predstavlja pretnju ekonomskom modelu slobodnog tržišta, te da svojim odnosom prema Kosmetu stvara okvir za ekstremizam i usmerava našu zemlju u samoizolaciju u odnosu na ostatak Evrope, spomenuo je i braću Karić u krajnje malicioznom kontekstu.

Poštovani Nikola Samardžić bi trebalo da zna da su braća Karić prvi ostvarili američki san još u vreme SFRJ, da je Josip Broz Tito 1976. godine došao u Peć i posetio njihovu prvu fabriku podržavši tako razvoj privatnog preduzetništva. Trebalo bi podsetiti da je ambasador DŽon Skenlon krajem osamdesetih godina više puta zvanično u ime američke administracije podržao porodični biznis braće Karić, te da su im na njegov predlog Sjedinjene Američke Države odobrile kredit koji je vraćen pre roka.

Danas BK & Dana holding group zauzima 23. mesto među 100 najuspešnijih kompanija u svetu, a taj rejting se objavljuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Radimo u 12 država, od Nemačke i Austrije, preko zemalja bivšeg SSSR do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izgradili smo milione kvadratnih metara, a trenutno vodimo posao čiji je portfolio oko 20 milijardi dolara, što je preko 10 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. Nažalost, još u Srbiji čekamo sve neophodne dozvole da započnemo gradnju tri miliona kvadratnih metara i realizaciju projekta Tesla grad, što bi omogućilo svakom građaninu da kupi stan koji ne bio bio skuplji od 500 evra po kvadratu.

Braći Karić je u Srbiji takozvana demokratska vlast nasilnim likvidacijama i stečajevima otela imovinu vrednu više milijardi evra, što je osudio i Evropski parlament. Prodali su Mobtel za skoro dve milijarde, a tim parama se izgubio svaki trag!

Nikola Samardžić je, kao što rekosmo, spomenuo i odnos Kine prema pitanju Kosmeta dodavši da Kina podržava platformu braće Karić „koju srpska vlast mekše tumači trenutno se uzdržavajući od neposrednijeg nasilja šireg spektra“. Važno je naglasiti da porodica Karić nikada nije podržavala, niti će ikada pozivati na bilo kakve oblike nasilja kako je to pokušao suptilno da podmetne javnosti uvaženi profesor i istoričar.

Svi hoćemo sa Zapadom i hoćemo da budemo deo velike evropske porodice, to je nesporno. Samo je pitanje pod kojim uslovima. Da li to treba da bude bez Kosova i Metohije, bez Vojvodine, bez Sandžaka i sa prvom nezavisnom državom Roma u kojoj bi Niš bio glavni grad?!

Kolumna obiluje otvorenom propagandom, paušalnim tvrdnjama, bez ijednog dokaza, a ceo tekst kipti od izraženog paničnog straha što je Kina postala druga ekonomska sila i odiše odbojnošću prema globalnim promenama kako bi se očuvala američka pozicija i dala podrška SAD u njenom trgovinskom ratu s Kinom.

Činjenica je da je Srbija uspostavila intenzivnu saradnju sa Kinom, ali isto tako je činjenica da Kina ostvaruje najveći ekonomski obrt sa Nemačkom i ostalim članicama EU, Rusijom i Kanadom, a ne sa Srbijom. Stoga ne vidimo nikakav smisao u iznetim poređenjima lišenim objektivnosti i konstataciji da nas saradnja s Kinom uvlači u komunizam i da predstavlja svilen gajtan oko vrata slobodne, evropske Srbije.

PR služba BK kompanije

https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/izoblicena-slika-kosmeta-i-brace-karic/