Čuvena galerija “Art haos” u velelepnom “Dana molu” bila je premala da primi sve posetioce koji su došli da pogledaju tridesetak radova objedinjenih nazivom “Oko srpske umetnosti”

Umetnost spaja narode i učvršćuje prijateljske veze, a to je dokazala i izložba srpskih umetnika u glavnom gradu Belorusije.

Ogromno interesovanje je vladalo za trideset dela osmoro izuzetnih likovnih stvaralaca Zorana Graovca, Olivere Karić Nedeljković, Miroslava Lazovića, Bojana Otaševića, Bisenije Tereščenko, Vasilise, Temjana i Zorana Ivanovića, sa kojima je u Minsku boravila i Olivera Vukotić, kustost ULUS-a.

Prostor čuvene galerije “Art haos” smeštene u velelepnom trgovinsko-rekreativnom kompleksu Dana mol bio je premali da primi sve koji su poželeli da se upoznaju s radovima sjedinjenim pod nazivom “Oko srpske umetnosti”. Naše umetnike predstavio je Miroslav Lazović, prepredsednik UO ULUS-a.

– Sa radom “Anđeo čuvar rodoslovnog stabla” obišao sam mnoge svetske izložbene prostore, pariski Luvr i desetine najvećih galerija na svetu. Ali ovde u Minsku je bilo posebno lepo pokazati svoj rad. Ubeđen sam da me beloruska duša može razumeti bolje od bilo koje druge. Ne vidim nikakvu razliku između naših naroda. Imamo mnogo toga zajedničkog – Boga, dušu i istoriju – kazao je Zoran Ivanović za beloruske medije koji su s mnogo žara izveštavali s ovog dodgađaja navodeći da su prisutni srpski umetnici traženi u svetu, da su “pravi majstori svoje zemlje i svog vemena, a u njihovim radovima nije prisutan samo duh moderne Srbije već i sećanje generacija i vekova”.

Reči hvale za naše umetnike iznela je i Lilia Lukašenko, direktorka “Art haosa”:

– Ova izložba nas podseća da se zbližavanje među narodima pre svega odvija kroz umetnost, kroz međusobne odnose, a da se tek zatim grade neki drugi odnosi. Umetnost balkanskih majstora slikarstva se svidela i njihovim beloruskim kolegama. Od cele evropske škole, kreativnost srpskih umetnika je najbliža slovenskoj duši.

Upravo ta bliskost koja se razvija među umetnicima podstakla je Oliveru Karić Nedeljković, članicu ULUS, da uputi poziv kolegama iz Belorusije da budu gosti umetničke kolinije u Srbiji.

– Naša izložba u Minsku je iskustvo koje zaista rečima ne može da se iskaže. Ponela sam pregršt najlepših uspomena dirnuta pažnjom kojom su nas očarali ljubitelji umetnosti iz Belorusije. Bilo je izuzetno prijatno razgovarati sa njima i odgovarati na njihova pitanja o Srbiji. Ovo je bila izvanredna prilika i za bliže povezivanje sa beloruskim kolegama koji nisu štedeli komplimente za ono što smo im prikazali – istakla je Olivera Karić Nedeljković i dodala da su srpski umetnici posebnu zahvalnost izrazili Milanki i Bogoljubu Kariću koji su ih ugostili tokom boravka u prestonici Belorusije.