U Galeriji RTS-a u Takovskoj ulici, otvorena je Međunarodna izložba „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ u organizaciji Udruženja „Kamena Kolonija“ iz Beograda.

Ova izložba, koja se organizuje već šesti put, okupila je i mlade i već osvedočene umetnike iz zemlje i inostranstva i ima za cilj promovisanje kamena kao jednog od najvažnijih i najstarijih materijala za izražavanje u arhitekturi i umetnosti

Ove godine je predstavljeno 90 autora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore,  Italije, Španije, Perua, Japana i Kine koji su izložili 120 izuzetnih radova.

Prilikom otvaranju izložbe, održan je mini koncert muzike koju je, pomoću kamena i električne gitare predstavio profesor Ivan Kljajić a takodje i kratki film prof. Dragana Milovanovića iz serijala „Čovek i kamen“.

Zoran Đajić, predsednik Udruženja „Kamena kolonija!, pozdravio je prisutne izlagače, goste i posetioce i podelio priznanja dobitnicima za obalst arhitektura i dizajn kao i u   kategoriji mozaik u kamenu.

Medju mnogobrojnim gostima i posetiocima,koji su napunili prostor galerije i plato ispred zgrade RTS-a, bio je i Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, G-din Aleksandar Saša Gajović, koji je sa pažnjom obišao izložbu i pogledao izložene radove.

Jedna od zapaženih učesnica ove izložbe je i Olivera Karić Nedeljković, takodje članica Kamene kolonije, koja je ovog puta izložila svoje delo Crkva Gračanica, mozaik u kamenu, koje je bilo izuzetno zapaženo.

“Svaki mozak i skulptura koji su večeras predstavljeni imaju neku svoju priču, a ako se zagledate malo dublje u njih, videćete dušu samog autora. Za nastanak mojih mozaika ‘ inspirisalo me je moje detinjstvo i odrastanje na Kosovu i Metohiji i duhovnost koja lebdi u vazduhu oko zidina mnogobrojnih srpskih svetinja“ istakla je gospođa Olivera.

Izložba ima za cilj promovisanje kamena kao najstarijeg i najvažnijeg materijala čija uloga ostaje neprevaziđena bez obzira na stalno pojavljivanje i eksperimentisanje sa novim materijalima. Značaj kamena u razvoju civilizacije može se videti u mnogim muzejima i na arheološkim nalazištima. Od paleolita i neolita preko antičnih vremena, srednjeg veka pa sve do industrijske revolucije i modernog doba, značaj kamena i njegove upotrebe se samo menjao, ali ne i smanjivao. Kamen je kroz istoriju oblikovao i umetnost.

Kuriozitet izložbe je i poseta poznatog biznismena Bogoljuba Karića koji je svoju poslovnu imperiju proširio na Rusiju, Belorusiju i mnoge druge zemlje i stoga većinu svog vremena provodi van svoje domovine ali je sinoć, pravo s aerodroma, došao da iznenadi svoju sestru Oliveru i čestita joj još jedan uspeh u umetnosti kojom se bavi, izlaganjje na ovako velikoj i cenjenoj izložbi. Bogoljub Karić se na ovoj izložbi susreo sa mnogobrojnim prijateljima i posebno pozdravio sa ovogodišnjim laureatom iz oblasti skulpture u kamenu, svojim zemljakom sa Kosmeta, Velimirom Karavelićem.