Svečanom akademijom “Zavet Svetog Save” u beogradskom Sava centru obeleženo je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Proslavi velikog ljubileja prisustvovao je državni vrh Srbije predvođen predsednik Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, sveštenstvo SPC, predstavnici diplomatskog kora, SANU, Beogradskog univerziteta, tradicionalnih crkava i verskih zajednica, kao i brojni građani.

Po odluci Svetog arhijerejskog sabora mitropolit dabrobosanski Hrizostom je odlikovao ordenom Svetog Save I stepena patrijarha Irineja, koji je potom veliku čast učinio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodelivši mu istovetno priznanje, koje je srpska crkva ustanovila 1882. godine.

rpt

– Ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i dogovor, ali poklon ne. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću za lavovsku borbu za naše Kosovo i u to ime predajem mu najviše odlikovanje da krasi njegove grudi za sve ono što čini za dobrobit srpskog naroda – rekao je patrijarh Irinej dodavši da je do predsednika Aleksandra Vučića Srbija kaskala za svetom, a da je sada pokrenula privreda, da se krenulo velikim koracima napred i da je učinio velika dela za budućnost države.

– Kažu neki zlonamerno da će Vučić da izda Srbiju. Ja njih pitam – koji je dokaz, čime to svedočite? Vidite li koliko se čovek bori? Da je hteo da izda, mogao je to odavno, ali on se bori da očuva svoj narod na Kosovu i Metohiji, na svetoj našoj zemlji.

Predsednik Vučić je primajući odlikovanje rekao da se ordenu nije nadao, da ga nije tražio niti ga je očekivao.

– Zato je i prva reakcija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina i neočekivane časti i sopstvene privremenosti, stanja koje sam sam izabrao svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu, da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, u Crnoj Gori i svuda gde živi – naglasio je predsednik.

Srpska pravoslavna crkva je povodom značajnog jubileja odlikovala i Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, koji je u svom obraćanju istakao da orden Svetog Simeona Mirotočivog koji je dobio nije odlikovanje njemu već svom srpskom narodu u Republici Srpskoj.

Svečanosti priređenoj u sećanje na 1219. godinu kada je Sveti Sava u Nikeji rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za “arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja”, a srpska crkva dobila autokefalnost, prisustvovala je Ljubica Vukotić, generalna direktorka RTV BK Telecom, u ime “BK grupe”, koju predvodi Bogoljub Karić.

 Poznata je privrženost porodice Karić Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njeno dobročinstvo vezano za srpske svetinje, ktitorstvo… Podigli su crkvu u Petriču kod Peći, koju su potom albanski teroristi do temelja srušili, crkvu-brvnaru u Orašcu, pomažu Pećku patrijaršiju u kojoj se zamonašila majka braće Karić mati Angelina i u čijoj je porti sahranjen Janićije, otac braće Karić, pored svog dede Koste, koji je u Peći službovao kao sveštenik.