Austrijski pisac Peter Handke ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a njegovu veličinu i značaj u svetskim okvirima još pre 19 godina nagradom “Braća Karić” potvrdila je Karić fondacija.

Osvedočenom prijatelju Srba, koji je uz naš narod bio u najtežim trenucima tokom devedestih, zbog čega je osporavan i kritikovan na Zapadu, uručeno je 2000. godine veliko priznanje, čiji je osnivač i utemeljivač Bogoljub Karić. To je dokaz da svi u Karić fondaciji, kao i stručni žiri za dodelu prestižne nagrade “Braća Karić”, nepogrešivo umeju da prepoznaju vrhunski kvalitet i da mu odaju počast.

– S velikom redošću primili smo vest da je laureat nagrade “Braća Karić” Peter Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegova književna dela su večna baš kao što su večne i njegove izuzetne zasluge da se o srpskom narodu u teškim vremenima čuje istina koja nije odgovarala mnogima na Zapadu, zbog čega je tamo proglašavan “personom non grata” – saopšteno je iz Karić fondacije, koja je 2000. godine objavila Handkeovu knjigu “Putovanje sa dugotrajnim dejstvom”.

Handke je postao tako drugi Nobelovac, nakon ruskog akademika i fizičara Žoresa Ivanoviča Alfjorova, koji je ovenčan i nagradom “Braće Karić”.