U okviru kompleksa  Novosadskog sajma, odnosno u Kongresnom centru “Master obeleženo je 13. godina rada Međunardnog Foruma o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom: ”ENERGETSKA DIGITALNA PERSPEKTIVA SRBIJE “. Na svečanom otvaranju sve prisutne goste pozdravio je predsedavajući Foruma dr Tihomir Simić i tom prilikom istakao da vizija ovogodišnjieg dvodnevnog Foruma treba da podstakne kreativnije i konkretnije  korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima i dodatno pokrene saradnju i razvoj energetike i digitalizacije u zemljama regiona i  usmeravanje naše budućnosti ka visokim ciljevima EU energetske mape puta 2050.

Prisustvovali su i najviši zvaničnici države domaćina i ugledni gosti iz inostranstva. Prilikom svečanog otvaranja Foruma dodeljena su priznanja TOP ENERGY 2019. za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope u protekloj godini. Dobitnik ovog jedinstvenog priznanja za vanredan doprinos razvoju sektora Energetike, jačanju energetske bezbednosti Republike Srbije  je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. Ovom prilikom istakao je da je izuzetno zadovoljstvo biti dobitnik nagrade TOP ENERGY koje dodeljuje po 13 put međunarodni Forum o čistim energetskim tehnologijama, koje organizuje Insitut za Evropske poslove ESENA u Nemačkoj i Fakultet Tehničkih nauka u Novom Sadu. Ministar Antić sa ponosom je istakao da je napravljeno niz pionirskih koraka koji su doveli  do toga da danas Srbija bude apsolutni lider u regionu sa novim kapacitetima iz obnovljivih izvora.

Teme XIII Foruma Energetska digitalna perspektiva Srbije bile su i: Nove digitalne energetske tehnologije, upravljanje pametnim urbanim sistemima i digitalnim infrastrukturama, realizovani projekti u oblasti energetike i digitalne integracije obnovljivih izvora energije i upravljanja energijom, domace I  međunarodno partnerstvo.

Pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i sa koorganizatorima Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, gradjevinarstvo i saobracaj i Privrednom komorom Vojvodine ovogodišnji XIII Forum  ENERGETSKA DIGITALNA PERSPEKTIVA SRBIJE, daje svoj doprinos u kreiranju vizije digitalne energetske buducnosti, kao I relaizaciji poslovnih projekata i jačanju međusobnih odnosa i energetske bezbednosti Republike Srbije i zemalja Jugoistocne Evrope.

Godišnja priznanja TOP ENERGY 2019. pripala su i:

  • Dr Bozidaru Levi za uspešan pionirski poduhvat istorijskog početka digitalizacije u Republici Srbiji i celokupan životni doprinos razvoju telekomunikacija i energetike.
  • Nenadu Grbiću, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Novi Sad.    
  • JKP Novosadske toplana za projekat izgradnje postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na Toplani zapada. Nagrada je uručena dr Dobrosavu Arsoviću
  • NEW ENERGY SOLUTIONS, Vetropark Kovačica proglašena je za projekat godine u oblasti obnovljivih izvora energije. Nagradu TOP ENERGY za razvoj uručena dr Milošu Coliću, koji je rekao da je ponosan kao dobitnik i što je svojim radom i projektom doprineo energetici i zaštiti životne sredine Srbije.

Na primeru projekata u realizaciji jedne od 100 najuspešnijih svetskih kompanija na WORLD FINANCE listi kompanija  DANA HOLDINGS, predstavljeni su  evroazijski mega projekti koji u sebi sadrže sve elemente najnovijih digitalnih tehnoloških dostignuća i ispunjavaju sve kriterijume koje zahtevaju pametni gradovi.