Drugog dana Foruma “Svetost materinstva”, koji se održava u Beogradu u organizaciji Karić fondacije i ruskog Fonda “Svetog Andreja Prvozvanog”, održano je niz okruglih stolova na kojima je govoreno o raznim aspektima podrške očuvanju porodice i ohrabrenju mladih generacija da stupe u brak.

Na ekspertskom okruglom stolu “Iskustvo i perspektive nastave Nauke o porodici (Osnove porodičnog života)” u hotelu Life Design izneta su iskustva iz Rusije, Kine i Srbije o uvođenju u škole predmeta koji neguje lepotu porodičnog života i koji donosi načine koji mogu pomoći u rešavanju problema kako bi se izbegli razvodi brakova.  

Artur Rean, predsednik Naučnog veća Ruske akademije obrazovanja za pitanja porodice i detinjstva, doktor psihologije i zaslužni naučni radnik Ruske Federacije, govorio je o zajedničkom projektu Fonda “Svetog Andreja Prvozvanog” i Ruske akademije obrazovanja koji ima za cilj da u celoj Rusiji bude zvanično u nastavi prihvaćen predmet “Nauka o porodici”. On je ukazao da kriza porodice predstavlja veliki problem u mnogim zemljama i da sobom nosi veliki procenat razvoda brakova. U istraživanjima mladi Rusi su naveli da najveći uticaj na njih prilikom odrastanja ima majka (57 odsto), pa otac (23 odsto), dok sa znatno manje procenata slede baka, deka i brat odnosno sestra. Rean je istakao da je uznemirujuće to što očevi “gube sa više od dva puta”. On je izneo i podatke u kojima se anketirana omladina izjasnila da bi volela da zasnuje porodicu poput one u kakvoj su odrasli (41 procenat), dok je veliki broj kategorički odbio takvu mogućnost (35 procenata) a nije zanemarljiv ni postotak onih koji ne znaju da li bi želeli da njihova buduća porodica liči na porodicu u kakvoj sada žive (24 odsto).

– Predmet “Nauka o porodici” može da podstakne mlade da ulaze u brakove, ali predmet kao takav ne rešava sve probleme. On daje doprinos povećanju broja sklopljenih brakova, smanjenju broja razvoda i doprinosi formiranju srećnog života uopšte. Velika je korist od tog predmeta i u pojedinim velikim regionima Rusije je već uveden u škole, ali nije zakonski svrstan u zvanični sistem obrazovanja u Rusiji – naglasio je Rean u razgovoru za BK televiziju i dodao:

– Razlozi za razvod brakova u celom svetu su vrlo slični, a u Rusiji i Srbiji su tim pre još sličniji. Uglavnom se razvode mladi ljudi koji navode da je razlog tome nerazumevanje ili nedovoljno razumevanje. Predmet “Nauka o porodici” uči da je potrebno znanje i iskustvo kako ne bi donosili odluku “na prvu loptu” i da se može naći rešenje kako bi porodica opstala.

rpt

Na okruglom stolu govorili su i Oljga Hohlova, senator i članica Odbora Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije za nauku, obrazovanje i kulturu, Svetlana Kostromina, rukovodilac Katedre za psihologiju ličnosti na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, Aleksandr Baranov, direktor Instituta za pedagogiju, psihologiju i socijalnu tehnologiju, Igor Leljčickij, direktor Instituta za pedagoško obrazovanje i socijalne tehnologije, Jujfan Bjanj, ekspert kineske Fondacije Sun cin lin, Ana Vukić, saradnik u nastavi Alfa BK univerziteta, prof dr. Dragana Dinić, član Saveta Vlade Republike Srbije za unapređenje međugeneracijske saradnje i potpredsednik udruženja “Opstanak” za borbu protiv bele kuge i obnavljanja stanovništva.  

Maja Ćuk, vanredni profesor na Alfa BK univerzitetu, govorila je na temu “Majka stub porodice: Posledice odsustva majčinske figure u srpskim i ruskim bajkama”. Ona je za BK televiziju iznela svoja zapažanja o “Nauci o porodici”:

– Drago mi je što imamo priliku da razmenimo mišljenja i iskustva sa kolegama iz Rusije i da vidimo na koji način “Nauka o porodici” može da bude ne samo uključena formalno u proces obrazovanja i nastavnih programa, nego i kako neki poput, na primer, medija, koje je pomenula juče na svečanom otvaranju Foruma “Svetost materinstva” narodna poslanica Milanka Karić, takođe mogu da utiču na formiranje ispravnih vrednosnih stavova omladine po pitanju nataliteta i čuvanju porodičnih vrednosti. Alfa BK univerzitet je dogovorio sa ruskim kolegama niz radionica koje bi trebalo da podstaknu omladinu da se hrabrije upusti u zasnivanje porodice.