Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček u Palati „Srbija“ predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, koji boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

– Velika mi je čast što sam imao priliku da ugostim Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije. Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Posebno sam zadovoljan je što je naš prijatelj Aleksandar primetio značajan napredak u Srbiji u odnosu na prethodne godine – i po smanjenom javnom dugu, ali i po onome što se vidi kada se prođe kroz Beograd. I naši ministri su imali kontakte sa kolegama iz Belorusije u različitim sferama kako bismo došli da razmene od 500 miliona evra – rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Lukašenku na podršci koju Belorusija pruža Srbiji u svim međunarodnim institucijama.

On je podsetio da je Lukašenko bio jedini svetski lider koji je tokom NATO agresije došao u Srbiju da bude uz srpski narod i da ponudi konkretnu pomoć – da beloruski avioni dolete na naše aerodrome.

– Taj čovek je uvek podržavao Srbiju na najbolji mogući način i srećan sam što danas živim u zemlji koja prijatelje prepoznaje i koja se svojim prijateljima ponosi. Danas sam razgovarao sa ministrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Mojsilovićem. Ići ćemo na dodatne reforme naše vojske kako bismo je napravili još mobilnijom i još bržom. To ne znači kupovinu oružja, čak ćemo da stanemo sa kupovinom. Na pametan način ćemo da razvijamo kompletan sistem odbrane i da budemo mnogo, mnogo snažniji nego što smo danas – poručio je predsednik Vučić podvukavši da je u tom smislu Belorusija odličan primer.

Predsednik Lukašenko je istakao da će njegova zemlja uvek podržavati Srbiju, da je otvorena za saradnju u svim segmentima, a kao najbolju ilustraciju za svoje reči naveo je braću Karić i BK grupu.

– Treba brzo da radite, da koračate napred. Rekao sam Aleksandru – nije Belorusija tako mala. Dođite kod nas, radite. Pričao sam o Karićima. Oni su nam došli kad ste imali teška vremena. Nije im bilo lako. Došli su i zamolili. Ja sam rekao: „Za Srbe, izvolite!“. To je danas jedna od najuspešnijih i možda najbogatijih i najmoćnijih kompanija na planeti koja stvara čuda u građevinarstvu. U Minsku grade „Minsk Svet“ najsavremeniju stambeno-poslovnu zonu u celoj Evropi – naglasio je predsednik Lukašenko.

Dodao je da Srbija i Belorusija imaju režim slobodne trgovine i da Belorusija pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini.

– Belorusija je za Srbiju iskreni prijatelj u okviru ovog saveza. Sa poštovanjem se odnosimo prema želji vaše zemlje da uđete u Evropsku uniju i želimo vam da dostojanstveno pređete taj put. Daj Bože da uspete u svemu što želite – poručio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je, kao što je podsetio predsednik Vučić, pre 20 godina, u jeku NATO agresije, doputovao u Beograd da pruži podršku srpskom narodu. Potom je u našoj zemlji boravio 10 godina kasnije na poziv Dragomira J. Karića, a u poseti je bio i 2014. godine.

Dragomir J. Karić, ovlašćeni predstavnik Beloruske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, počasni konzul Belorusije, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Belorusijom u Narodnoj skupštini Srbije, i potpredsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije, čiji je osnivač i predsednik Bogoljub Karić, prisustvovao je svim sastancima koje je predsednik Lukašenko imao sa srpskim zvaničnicima tokom dvodnevne posete.